Ziemniaki faszerowane szpinakiem
Święta, święta i po świętach, sylwester i nowy rok. Postanowiłam, że dla moich gości przygotuję coś "nietuzinkowego". Nietuzinkowego tzn. coś takiego, czego dotąd sama nie jadłam, jest proste i wygląda ciekawie.
5/6 dużych ziemniaków
szpinak mrożony
połowa czerwonej papryki
mała cebula
ser
olej
przyprawy
Wykonanie:
Ziemniaki wyszoruj i owiń folią aluminiową (wcześniej posmarowaną olejem), wstaw do piekarnika na 1h na 200 stopni. Sprawdzaj dla pewności miękkość ziemniaka. Następnie pokrój w kostkę cebulę, zeszklij na patelni, dodaj posiekaną w kostkę paprykę, podsmaż chwilę o dopraw do smaku. Szpinak rozmróź na patelni i podduś, również dopraw do smaku. Ziemniaki przekrój na pół (lub odkrój brzeg ziemniaka, w zależności jaka jest jego wielkość), wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem. Cebulę, paprykę, szpinak i miąższ ziemniaka połącz. Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym i ponadziewaj farszem, na wierzch posyp serem. Możesz ten ser wymieszać z farszem i wtedy nadziać nim ziemniaki.
Piec w 200 stopniach przez 20 minut.
Świetny pomysł. ;) Lubię pieczone ziemniaki w mundurkach na różne sposoby, ale faszerowanych jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńSą naprawdę pycha :)
Usuń