Facebook

Ziemniaki faszerowane szpinakiem

Święta, święta i po świętach, sylwester i nowy rok. Postanowiłam, że dla moich gości przygotuję coś "nietuzinkowego". Nietuzinkowego tzn. coś takiego, czego dotąd sama nie jadłam, jest proste i wygląda ciekawie.



Składniki:
5/6 dużych ziemniaków
szpinak mrożony 
połowa czerwonej papryki
mała cebula
ser
olej
przyprawy



Wykonanie:
Ziemniaki wyszoruj i owiń folią aluminiową (wcześniej posmarowaną olejem), wstaw do piekarnika na 1h na 200 stopni. Sprawdzaj dla pewności miękkość ziemniaka. Następnie pokrój w kostkę cebulę, zeszklij na patelni, dodaj posiekaną w kostkę paprykę, podsmaż chwilę o dopraw do smaku. Szpinak rozmróź na patelni i podduś, również dopraw do smaku. Ziemniaki przekrój na pół (lub odkrój brzeg ziemniaka, w zależności jaka jest jego wielkość), wydrąż miąższ i rozgnieć widelcem. Cebulę, paprykę, szpinak i miąższ ziemniaka połącz. Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym i ponadziewaj farszem, na wierzch posyp serem. Możesz ten ser wymieszać z farszem i wtedy nadziać nim ziemniaki. 
Piec w 200 stopniach przez 20 minut.

Smak był delikatny i myślę, że na ostro smakowałyby jeszcze lepiej! A Wy, jakie mieliście rarytasy? Pochwalcie się, czuję, że ten przepis nie raz zagości na naszym obiadowym stole.

Komentarze

  1. Świetny pomysł. ;) Lubię pieczone ziemniaki w mundurkach na różne sposoby, ale faszerowanych jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Pizza jaką lubię :)

Nowe doświadczenia- nowe patrzenie na świat

Szampon micelarny z Nivea- recenzja. Jestem na NIE